Kémény
KéményKémény
Szolgáltatásaink | Kéménybélelés | Kéményépítés | Kéményjavítás | Légtechnika |

KéménybélelésKémény, Kéményépítés, kéményfelújítás

  • egyedi kémény bélelése fém kéménybélés testtel

2009. január 1. óta a tömör téglából épített kéményjáratok csak saválló koracél béléstesttel történő kibélelés esetén megfelelőek. Ezt a Magyarországon forgalmazott téglák alkalmazás-technológiai engedélyében is egyértelműen feltüntetik.

A saválló koracél bélésanyag minimális falvastagsága 0,8 mm. A béléscsövek szokásos hossza 100 cm, és természetüknél fogva nem alkalmasak a kéményjáratok elhúzásainak követésére, csak idomok beépítésével. Ezért a koracél béléscsővel történő kéménybélelés jelentős bontással jár a kéményjárat teljes hosszában az alsó tisztítónyílástól a kéménytest legfelső pontjáig! Gázkéményekhez gyártott flexibilis kéménybélés csövekkel elkerülhető a nagymértékű falbontás, de vegyes tüzelésű berendezéseknél nincs lehetőség alumínium használatára.

Szokásos esetben a bekötött tüzelőberendezés égéstermék elvezető csonkja nem lehet kisebb átmérőjű, mint a kéménykürtő.

Átadáskor a beépített kéménybélés anyagokról, idomokról és a koromzsák ajtóról gyártói megfelelőségi nyilatkozatot csatolunk. A szakszerű kéménybélelési munkánkat Kivitelezői nyilatkozattal tanúsítjuk.

  • egyedi kémény felújítása műanyag béléstesttel (FURANFLEXR, FURANFIXR)

A FURANFLEXR és FURANFIXR márkanevű technológia tulajdonosa a KOMPOZITOR Műanyagipari Kft, amelynek megalakulásunk óta minősített alvállalkozói vagyunk.

A technológiáról röviden:

A FURANFLEXR anyag üvegszál erősítésű, hőre keményedő gyanta, amely egy úgynevezett kompozit anyagot alkot és ellenálló a nagy hőmérséklettel és a korrózióval szemben.

FURANFLEXR technológia: egy szállítási formájában lágy tömlő, amelyet tetszőleges formájú, hosszúságú és méretű kéménybe lehet behúzni, csatlakozás nélkül. Ezek után gőzzel felfújjuk. A lágy tömlő felveszi a kémény alakját, követi az elhúzásokat és visszafordíthatatlanul kikeményedik.

A FURANFLEXR alkalmazási területe: olaj és gáztüzelésű berendezések égéstermékének elvezetésére. A termékek rendelkeznek az alkalmazásukhoz szükséges termékminősítésekkel. Az engedély száma: A-84/ 2001. Kiadta az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. /ÉMI/ Az engedély tulajdonosa a Kompozitor Kft. Az engedélyt a Kompozitor Kft egyedileg adja ki, egy-egy konkrét gyűjtőkémény javításához. A termékre a gyártó 25 év korrózió elleni garanciát vállal!

A FURANFLEXR technológiát elsősorban kémények felújítására, légtechnikai elvezetésre, valamint épületek vízösszefolyóinak utólagos helyreállítására ajánljuk, ilyen felhasználása nem különbözik a kéményekben alkalmazott eljárástól.

  • gyűjtőkémény kiváltása egyedi járatokkal

Kiváltásos bélelésnél egyaránt elfogadott a fém, vagy műanyag bélésanyaggal történő kiváltás. Kiváltásos bélelésnél a 25 év anyag-garanciával rendelkező FURANFLEX Eco műgyanta alapanyagú műanyag kéménybélés anyaggal, az alumínium ALUÉK kéménybélelő anyaggal, JEREMIAS LAS rendszerrel, vagy INX P1 nyomású rendszerelemekkel dolgozunk. A bélés hossza és keresztmetszete a pontos műszaki felmérése alapján készül el a kibontott gyűjtőkémény elemek csatornájába az adott szinthez tartozó lakás részére. A műanyag kéménynél a technológiából adódóan a kéménybélelés a kéményjáratban nyeri el végleges fizikai jellemzőit. A kéménybélelési technológiák kivitelezése közben a a termofor elemek kibontása  nagyobb "rombolással", piszokkal jár, de a gyűjtőkémények kiváltásának esetében a régi gyűjtőkémény elemeket mindeképpen el kell távolítani a részükre a ház építése során elkészített aknából, ahol többek között a függőleges strang is fut/futhat.

A kiváltás menete a következő:

A tetőszinten a meglevő kéménytestből az elemek kiemelése a kéménytest bontása után történik meg, majd ezek után az alatta levő lakásokban a strangot érintő valamelyik (szabadon választható, ha nincs műszaki akadálya) falsíknak a plafontól a padlóig tartó szakasza - körülbelül 60-70 cm-es szélességben - kibontásra kerül. Ez a munkálat ugyan bontással jár, de a kémény behelyezése és elkészülte után a teljes falsík visszajavításra kerül.

Ezután a kész kémények alkalmasak lesznek arra, hogy a rendszerűkből adódóan akár a meglevő fali átfolyásos vízmelegítő, akár kéményes kombi cirkó készülék, vagy zárt égésterű készülék (turbós, vagy kondenzációs) égéstermék elvezetését elvégezze.

A kémények szintenkénti elkészülte után a kibontott falsíkot visszaépítjük, finomvakoljuk és igény szerint fehér festékkel, vagy színkeverés mellett a kért színre festjük.

A felső szint elkészülte után elvégezzük a tetőn a kéménytest újraépítését, majd a felső lakás kéményének magasítása történik (így akár a meglevő készülékkel is használható marad).

Ez a munkálat függetleníti egymástól a lakásokat, megszűnik annak a veszélye, hogy más égésterméke beáramolhasson a lakásokba, illetve hogy mások szabálytalan bekötése miatt túlterhelődjön a kémény. Egy kémény, egy lakás, több lehetőség. Ezek után akár a radiátoros fűtés és vízmelegítés is megoldhatóvá válhat egy készülékkel az új kéményre történő rákötéssel. Természetesen ez a kivitelezés a lakások komfortját, ezáltal értékét is növeli! 

Gyűjtőkéményt kiváltani csak azonos típusú rendszerrel lehet, tehát minden kiváltásnál, minden lakásnak furanflex eco bélése (vagy fém bélésanyaga) lesz. Ez a bélés alkalmas a mostani rendszer szerinti fali átfolyásos vízmelegítő működtetésére is. A jelenlegi készülékek működéséből adódóan az égéshez szükséges levegőt a lakótérből szívják. Ezért nevezik ezeket a készülékeket nyílt égésterű berendezéseket, vagyis az égés a lakótérben, a gép burkolata mögött, de nem zártan történik.

Emiatt a tervezőmérnök számítása a meglevő rendszerhez hasonlóan előírhatja itt is a légbeeresztők beépítését az égési levegő utánpótlására (a méretezés dönti el a szükségességét).

  • gyűjtőkémény felújítása FURANFLEX Multikamin műanyag béléstesttel

Gyűjtőkémények utólagos bélelésénél a 25 év garanciával rendelkező FURANFLEX Multikamin műgyanta alapanyagú műanyag kéménybélés anyaggal dolgozunk. A bélés anyaga a pontos műszaki felmérése alapján a kémények méretére készül, és a technológiából adódóan a kéményjáratban nyeri el végleges fizikai jellemzőit. A technológia egyszerűségéből fakadóan a felújítás nem jár jelentősebb bontással. A gyűjtőkémények esetében a szigetelés nyomán nagyban javulni fog a kémények huzata, miáltal csökken a balesetveszély. Csökken, de nem szűnik meg, ezért a kéményeket ventillátorral szokták ellátni. Figyelemmel a hő és áramlástechnikai méretezésre, a kéményseprő előírhatja még légbeeresztő alkalmazását is.

A kéményseprőipari szakvélemény nem feltétele a kémények átadásának.

Kémények műanyag technológiával történő bélelése esetén a járat belső keresztmetszete nem szűkül.

Sajnos a társasházak jelentős részénél a kémények nyomvonalának átmérője nem egységes. A  keresztmetszetük 150 mm-től 250 mm-ig bővülhet, de sok helyen a termofor elemek beépítési sorrendje nem volt megfelelő. Ezeken a keresztmetszeteken az előzetes számítások és az érvényben lévő jogszabályok, műszaki szabályozások és az uniós biztonsági előírások alapján már  a jelenlegi, eredeti állapotában sem alkalmas sok esetben arra, hogy az égésterméket a felső kitorkolláson át biztonságosan a szabadba jutassa úgy, hogy a kémény „ huzata” kielégítő legyen és szélnyomás esetén ne történhessen visszaáramlás. Emiatt ilyen esetekben a kéményseprő-ipari vállalat – kötelező jelleggel – elszívó ventillátor felhelyezését írja elő. Természetesen ennek a felszerelése előtt mindenképpen szükséges a kéményjárat béléscsöves védelme (bélelése), ezután lehet a ventillátort felhelyezni a már kész és bélelt, magasított kéményjáratra. A ventilátor vezérlése a lakásokban levő készülékekbe, vagy ha a készülék régi típusú, akkor a gázrendszerbe épített berendezések beépítésével történik. Azt azonban tudni kell, hogy a ventillátoros üzemmódnak állandó feszültség kell, tehát az áramellátásáról a lépcsőházaknak gondoskodniuk kell. Ezek után a kémény már biztosítani képes a szükséges és biztonságos „huzatot „ de a továbbiakban is csak mint gyűjtőkémény tud üzemelni.

Erre a rendszerre a bélelés és a ventilátor felhelyezéses után sem lehet a jövőben kombi gázkészüléket felcsatlakoztatni, csak a kéményes, átfolyásos fali vízmelegítő készülék köthető a rendszerre.

  • turbós, vagy kondenzációs kémények zárt égésterű készülékekhez
 
Kapcsolat 

© KÉMÉNY-KOMPLEX KFT.

[T]: +36 20 375 5489

Kéménybélelés - KÉMÉNY-KOMPLEX - egyedi kémény bélelése fém kéménybélés testtel, kéménybélelés